Biografie

Ed van der Elsken, het enfant terrible van de Nederlandse fotografie - was een getalenteerd fotograaf en filmer die gedurende ruim veertig jaar in foto’s, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vorm gaf. Slenterend door wereldsteden als Parijs, Tokyo, Hong Kong en Amsterdam of rondtrekkend door Afrika en Japan richtte hij zijn camera bij voorkeur op karaktervolle en opvallende individuen. In 1956 debuteerde hij met zijn fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Pres, dat hem op slag internationaal beroemd maakte.

Daarna volgden nog ruim twintig fotoboeken. Ook maakte hij een aantal televisiefilms, veelal over onderwerpen betreffende zijn eigen leven.

Ed van der Elsken is geboren in Amsterdam in 1925. Hij woont en werkt van 1950 tot 1954 in Parijs. In deze periode leeft hij samen met Ata Kando en haar 3 kinderen. Van 1954 tot 1971 woont hij weer in Amsterdam. Hij onderneemt veel werkreizen, o.a. in 1957 naar Bagara, Centraal Afrika, en samen met Gerda van der Veen, zijn tweede vrouw, maakt hij een lange wereldreis in 1959 en 1960.

Kort daarna krijgen zij een dochter, Tinelou en twee jaar later een zoon, Daan. Tijdens vele reizen maakt Ed van der Elsken reportages in kleur vooral voor het maandblad Avenue.
Vanaf 1971 leeft hij op het platteland bij Edam, een uitvalbasis voor zijn reizen naar Japan en werkt hij in Amsterdam. Hij leeft dan met Anneke Hilhorst en krijgt met haar een zoon John. In 1988 hoort hij dat hij kanker heeft. Hij overlijdt in 1990.