Nieuws

solo • 30 okt 2020 – 10 jan 2021

Ed van der Elsken: Crazy World

Rijksmuseum, NL

Het Rijksmuseum presenteert de tentoonstelling Ed van der Elsken: Crazy World, waarin het werkarchief van de fotograaf centraal staat. Met de recente verwerving van Ed van der Elskens artistieke nalatenschap samen met het Nederlands Fotomuseum is het nu bij uitstek mogelijk een inzicht te geven in de werkwijze van een van de bekendste Nederlandse fotografen. De ruim 100 objecten - foto’s, ontwerpen voor fotoboeken, omslagontwerpen en contactvellen - laten zien hoe Van der Elsken te werk ging en maken het als kijker mogelijk om over zijn schouder mee te kijken.

rijksmuseum.nl
solo • 25 mei - 3 nov 2019

Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur

Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, NL

“Ik bezing het leven. Ingewikkelder ben ik niet. Ik bezing dan ook alles: liefde, moed, schoonheid, maar ook woede, bloed, zweet en tranen.” - Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken van de ondergang gered en viert dit deze zomer met Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk. Met de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven.

nederlandsfotomuseum.nl
2019, 28,5 x 24 cm, 256 bladzijden

Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur

Het Nederlands Fotomuseum beheert het complete negatieven- en dia-archief van Ed van der Elsken en heeft onlangs met succes het grote restauratieproject van meer dan 42.000 kleurendia’s van Van der Elsken afgerond. Daarmee is het kleurenwerk van een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen veiliggesteld voor de toekomst. Dit wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur en een omvangrijke publicatie over zijn kleurenwerk.

Dit is het eerste, omvattende overzicht van Van der Elskens kleurenwerk. Het volgt zijn ontwikkeling als “kleurenfotograaf’ en plaatst zijn kleurenfotografie in een (kunst)historische context. Naast ruimte voor relatief onbekende en niet eerder gepubliceerde foto’s is er aandacht voor de restauratie die het Nederlands Fotomuseum tussen 2016 en 2018 heeft uitgevoerd.

Foto’s (kl) Ed van der Elsken
Tekst Frits Gierstberg, Loes van Harrevelt en Katrin Pietsch
Vormgeving Kummer & Herrman
Uitgever Eindhoven, Lecturis
ISBN 978-94-6226-318-5

Engelse editie Lust for Life | Ed van der Elsken in colour
Stockport, Dewi Lewis Publishing | Lecturis (2019). ISBN 978-1-911306-50-4

2017, 27,5 x 19,5 cm, 112 bladzijden

Love on the Left Bank

Een heruitgave van de Engelstalige versie van het in 1956 verschenen boek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés.

Foto’s (zw) en tekst Ed van der Elsken
Uitgever UK Stockport, Dewi Lewis Publishing. ISBN 978-1-899235-22-3

solo • 23 jun - 28 aug 2016

Eye Love You

Parademuseum, NL

Vernieuwde “dia-geluidshow” tijdens De Parade in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

nederlandsfotomuseum.nl
2 jul 2020

Nalatenschap Ed van der Elsken naar het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum

Het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum hebben gezamenlijk de nalatenschap van Ed van der Elsken verworven. Met de verwerving is het werkarchief van een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw definitief behouden voor Nederland. Voor het eerst wordt het mogelijk een volledig inzicht te krijgen in de werkwijze van Van der Elsken gedurende zijn ruim veertigjarige carrière.
rijksmuseum.nl

nederlandsfotomuseum.nl
solo • 7 sep - 12 okt 2019

Sweet Life

Annet Gelink Gallery, Amsterdam, NL

Een tentoonstelling met een speciale selectie foto’s uit Ed van der Elskens legendarische fotoboek Sweet Life (1966).

In augustus 1959 vertrokken Ed van der Elsken en zijn toenmalige vrouw Gerda van der Veen voor een 14 maanden durende reis rond de wereld. In 1966 slaagt Van der Elsken er uiteindelijk in om Sweet Life gepubliceerd te krijgen. Dit reisverhaal vertelt over hun tocht en hun ontmoetingen met uiteenlopende mensen op straat, van jongeren in Durban en vluchtelingen in de heuvels van Hong Kong, tot verliefde stelletjes in Mexico.

annetgelink.com
solo • 22 maa - 5 mei 2018

Ed van der Elsken: "Love" & Other Stories

Howard Greenberg Gallery, New York, US

howardgreenberg.com
solo • 4 feb - 21 mei 2017

De verliefde camera

Stedelijk Museum, Amsterdam, NL

Ed van der Elsken (1925-1990) is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.

stedelijk.nl
2017, 20 x 26 cm, 48 blz + 3 DVD's

Hee... zie je dat!?

Ed van der Elsken, het enfant terrible van de Nederlandse fotografie, schoot gedurende veertig jaar foto’s en films. Joyce Roodnat, cultureel commentator bij NRC Handelsblad en filmfanaat, gaat in 8 essays dieper in op zijn vaak gewaagde en persoonlijke films.

Daarnaast bevat deze uitgave 3 dvd’s met 20 films en documentaires, waaronder De verliefde camera, Een fotograaf filmt Amsterdam en Bye (kijkduur ca. 9 uur).

Winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie 2017.

Auteur Joyce Roodnat
Films Ed van der Elsken
Vormgeving Yolanda Huntelaar, Werkplaats Amsterdam
Samenstelling dvd’s Anneke Hilhorst en Han Hogeland
Beeldbewerking John Treffer
Uitgever Amsterdam, Rubinstein
ISBN 978-90-4762-298-7

solo • 21 aug - 1 nov 2015

Sin Censura

MATE Museo Mario Testino, Lima, PE

Onderdeel van de reeks Maestros de la Fotografia.

mate.pe
solo • 3 okt 2019 – 28 feb 2020

HONG KONG the way it was

F11 Foto Museum, Happy Valley, Hong Kong

Met haar vijfde verjaardag toont F11 Foto Museum meer dan 130 foto’s die in de jaren 1959-1960 door Ed van der Elsken in Hong Kong gemaakt zijn. Het is de eerste keer dat deze serie als geheel tentoongesteld wordt.

f11.com
2019, 24 min

Film Lust for Life | P.S. uit het hiernamaals

Nederlands Fotomuseum | VPRO 2Doc.nl

Ed van der Elsken staat vooral bekend om zijn zwart-wit straatfotografie uit de vorige eeuw. Minder belicht, maar misschien ook wel ondergewaardeerd, is het kleurenwerk van Van der Elsken.

Regisseur Jan Bosdriesz maakte hier de nieuwe film Lust for Life, P.S. uit het hiernamaals (2019) over, waarin ook Van der Elsken zelf veel aan het woord is. Hij legt onder andere uit hoe kunst ‘een beetje schimmel op je leven kan zijn’. De documentaire schetst een mooi beeld van Van der Elskens passie voor kleurenfotografie en film, zijn verwondering over de mogelijkheden ervan en zijn eigenzinnige manier van werken.

Regie Jan Bosdriesz
Montage Ulrike Mischke
Beeldbewerking John Treffer
Audio mixage Vladimir Rakic
Productie Han Hogeland

De film ging 10 juni in première in bioscoop Lantarenvenster in Rotterdam en is t/m 6 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum als onderdeel van de tentoonstelling Lust for Life.
Daarnaast is de film online te zien bij de VPRO op 2Doc.

2doc.nl/documentaires
2017, 24 x 30 cm, 288 bladzijden

De verliefde camera

Catalogus bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 2017.

Dit overzicht is een unieke verzameling van de mooiste werken uit het fotografisch oeuvre van Ed van der Elsken, zowel in zwart-wit als in kleur, die inmiddels tot de meest iconische beelden uit de Nederlandse fotogeschiedenis behoren.

Foto’s (zw, kl) Ed van der Elsken
Tekst Hripsimé Visser, David Campany, Colin van Heezik en Susan Aasman
Uitgever Veurne, Hannibal i.s.m. SMA
ISBN 978-94-9208-185-8

Franse editie La Vie Folle.
Parijs, Éditions Xavier Barral (2017).
ISBN 978-2-36511-128-7

Spaanse editie La Cámara Enamorada.
Madrid, Fundación MAPFRE (2018)
ISBN 978-84-9844-661-6

2016, 24 x 30 cm, 160 bladzijden

Eye Love You

Het eerste boek van Ed van der Elsken volledig in kleur, voornamelijk gebaseerd op zijn reizen voor het maandblad Avenue, verscheen in 1977. Uitgangspunt voor dit boek was de liefde, vooral de liefde tussen man en vrouw zoals die overal ter wereld wordt beleefd. Halverwege verandert het onderwerp naar de strijd om het bestaan, die mannen en vrouwen in solidariteit (of als individu) beleven. De menselijkheid en betrokkenheid die zo kenmerkend is voor het werk van Van der Elsken, boeit en verbluft nog steeds en daarom verdient juist deze uitgave een herdruk.

Net als voor het boek Amsterdam! zijn alle oorspronkelijke dia’s schoongemaakt, gescand en minutieus bewerkt met een nieuwe techniek die het restauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum heeft ontwikkeld. Deze heruitgave toont Van der Elskens werk in de beste kwaliteit.

Met vertalingen in het Engels en Frans.

Foto’s (kl) en tekst Ed van der Elsken
Vormgeving Dick de Moei
Uitgever Eindhoven, Lecturis
ISBN 978-94-6226-181-5