Films

Bye

1990, 1 UUR 48 MIN. U-MATIC EN BETACAM VIDEO, 16 MM KLEUR EN ZWART-WIT

Als Ed van der Elsken te horen krijgt dat hij ongeneeslijke prostaatkanker heeft, is er voor hem maar één manier om de komende lijdensweg te kunnen doorlopen: tegenwicht bieden door de naderende dood tastbaar en tot inzet van zijn werk te maken. De film Bye is een zelfportret, dat wil zeggen dat de zieke hoofdpersoon en de filmer één en dezelfde zijn. De film eindigt een paar maanden voor zijn dood.

2doc.nl/documentaires

Death in the Port Jackson Hotel

1972, 36 MIN. 16 MM KLEUR

Een gefilmd portret van de Australische kunstenares Vali Myers, die in een vallei woont bij Positano, Italië. Ze woont hier samen met tientallen dieren en met Gianni, haar jonge vriend. Zij was 20 jaar eerder de hoofdpersoon in Van der Elskens fotoroman Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des Prés.

2doc.nl/documentaires

Welkom in het leven, lieve kleine

1963, 36 MIN. 16 MM ZWART-WIT

Het gezinsleven met zijn vrouw Gerda en dochtertje Tinelou, in afwachting van de geboorte van Daan Dorus, afgewisseld met opnamen van de ouderwetse Amsterdamse volksbuurt, de Nieuwmarkt. De film eindigt met een verslag van de geboorte.

Karel Appel, componist - korte versie

1961, 4 MIN. 16 MM ZWART-WIT

Een portret van de schilder terwijl hij zijn Musique Barbare componeert, filmmuziek voor de documentaire die Jan Vrijman over hem maakte in kasteel Groeneveld in Baarn.

Een fotograaf filmt Amsterdam

1982, 57 MIN. 16 MM KLEUR

Zoals Van der Elsken, slenterend door de binnenstad, zijn foto’s schoot, veelal door snel contact te leggen met de mensen die hem boeiden, zo heeft hij ook een zomer lang door Amsterdam gelopen en gefilmd. Het werd zíjn portret van de stad en haar inwoners.

2doc.nl/documentaires

De verliefde camera

1971, 43 MIN. 16 MM KLEUR EN ZWART-WIT

Vanaf 1965 heeft Van der Elsken als reportagefotograaf voor de geïllustreerde pers de wereld rond gereisd. In het zelfportret De verliefde camera staan de fotografische werkzaamheden van Ed van der Elsken centraal. De film werd in 1971 bekroond met de Staatsprijs voor de Filmkunst.

Dylaby

1962, 10 MIN. 16 MM ZWART-WIT

Een rondgang door de tentoonstelling Dylaby die in 1962 in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien was. De kunstenaars, waaronder Niki de Saint Phalle, Rauschenberg en Tinguely hebben een labyrint gebouwd waarin de toeschouwer zelf zijn weg vindt.

Armoede

1961, 4 MIN. 16 MM ZWART-WIT

Beelden van een kinderrijk gezien met niets, in de verpauperde Amsterdamse binnenstad.

Avonturen op het land

1980, 1 UUR 19 MIN. SUPER 8 KLEUR

Avonturen op het land is een lofzang op de natuur en heeft het polderland rondom Van der Elskens boerderij aan de IJsselmeerdijk bij Edam als uitgangspunt. Zoals in het gelijknamige boek heeft hij niet alleen aandacht voor de zwaluwen en de bloedzuigers in de sloot, maar ook voor de sterrenhemel en de koeienmarkt in de buurt.

2doc.nl/documentaires

Het Waterlooplein verdwijnt

1967, 12 MIN. 16 MM ZWART-WIT

Reportage van de laatste marktdag op het oude Amsterdamse Waterlooplein. Handelaren en bezoekers worden geïnterviewd en Van der Elsken levert zelf commentaar op de gebeurtenissen.

Lieverdjes

1963, 6 MIN. 16 MM ZWART-WIT

Een indruk van de Amsterdamse schooljeugd in de rondvaartboot, in Artis bij de aapjes en zwemmend in de gracht.

Handen

1960, 5 MIN. 16 MM ZWART-WIT

In dit experimentele filmpje toont van der Elsken op poëtische wijze hoe handen centraal staan in het menselijk leven van de geboorte tot de dood.